Torroella, la vila on viure grans fires i festivals

Torroella, la vila on viure grans fires i festivals

Descobreix totes les fires i tots els festivals que pots viure a Torroella de Montgrí i a L’Estartit

En una època sense internet ni centres comercials, les fires eren una de les dates més importants en el calendari anual d’un poble. S’hi realitzaven la majoria de les compres anuals; es tancaven tractes entre comerciants i es reunien totes les famílies i amics.

Actualment, les fires s’han adaptat als nous temps i necessitats. De mica en mica, han anat substituint la ramaderia, l’agricultura i l’artesania per la cultura, la música i la festa.

Torroella de Montgrí i L’Estartit són un exemple clar d’aquesta nova manera d’entendre les fires. No s’han quedat enrere i sense voler abandonar el format tradicional de la fira de Sant Andreu, han sumat noves formes de fires i festivals a la seva agenda. La prova d’aquestes incorporacions n’és un calendari ple d’esdeveniments, amb una oferta molt variada per a tots els públics i gustos.

En aquest article, t’exposem les diferents fires i festivals que pots viure a Torroella de Montgrí i a L’Estartit, en diferents èpoques de l’any:

  • Empordà, cuina i salut (Abril)

La Fira Empordà, cuina i salut té com a objectiu posar en valor els beneficis que té per a la nostra salut tenir una alimentació conscient i de qualitat. Tornar als orígens, on la dieta mediterrània, els productes de Km0 i on l'”slow food” eren la pràctica diària dels ciutadans. La fira es dinamitza amb diferents activitats, tant tallers de cuina saludable com xerrades, tallers infantils, espectacles, tastets, cercaviles i amb parades de productes de proximitat i slow food. Entrada lliure i gratuïta per a tothom.

  • Apropa’t al Parc (Maig)

Activitats gratuïtes que es duen a terme durant el mes de maig amb diverses propostes organitzades pel Parc Natural del Montgrí, de les Illes Medes i del Baix Ter, per entitats del territori i empreses adherides a la carta Europea de Turisme Sostenible.

Tots els caps de setmana de maig, hi ha propostes per conèixer l’entorn. Totes les activitats que es porten a terme, tenen l’objectiu de descobrir el territori, a peu i amb bicicleta, i també conèixer com n’és de rica la natura de la zona. Uns dies que ens ajuden a aprendre a protegir i cuidar les espècies de flora i fauna amb activitats pensades per gaudir-ne en família, en grup o en solitari. També es visiten els aiguamolls, les masies fortificades i els arrossars de Pals. I com a totes les fires i esdeveniment, no hi falta tampoc ni la gastronomia ni la música.

  • FIMAG Festival Internacional de Màgia (Juny)

Viure la màgia de primera mà és fàcil assistint al Festival Internacional de Màgia de Torroella de Montgrí. Un festival pensat per a tots els públics, gran i petits, on es podrà viure la il·lusió i el misteri de la màgia en diferents indrets del municipi: Espai Ter, Passeig de Catalunya, a la fresca… una gran quantitat de tallers, d’espectacles i d’activitats repartits per una quinzena d’escenaris arreu de Torroella de Montgrí. Un lloc de trobada tant per a professionals del món de la màgia, per a amateurs, per a principiants i per a curiosos que tinguin ganes de saber què amaga tot el món màgic que ens ofereix l’il·lusionisme i els espectacles que es poden viure durant aquest cap de setmana.

  • Festival de Música de Torroella de Montgrí (Juliol – Agost)

Un dels Festivals de música clàssica amb més història de la comunitat. Els seus orígens es troben a l’any 1981 i des de llavors se n’han fet edicions any rere any. Inicialment els concerts es feien en els diferents indrets arquitectònics emblemàtics de Torroella de Montgrí, com ara l’església o el Convent dels Agustins. És un referent a nivell català i posiciona el municipi com un dels indrets amb més interès cultural de Catalunya. Fins l’any 2022 s’han celebrat 42 edicions i un total de 1.034 concerts amb assistència de més de 572.971 espectadors. 

  • Jazz L’Estartit Festival (Juliol)

Una de les altres alternatives que ens ofereix el Festival de Música de Torroella de Montgrí, és el Jazz Festival que té lloc a L’Estartit. Acull diferents artistes reconeguts internacionalment i té lloc en diferents indrets de L’Estartit, com ara al Molinet, a la platja o a la Plaça de l’Església. Un cap de setmana marcat pel Jazz, que atreu tant a petits com a grans.

  • Festa Major de Sant Genís (Agost)

La Festa Major de Sant Genís de Torroella de Montgrí ha esdevingut un dels principals aparadors culturals i cívics de la vila. La programació presenta una àmplia oferta d’actes i elements festius que reflecteixen, en gran manera, l’esperit torroellenc. Durant una setmana, aproximadament, es poden veure diferents actes per tot el municipi. Des de la presentació del Llibre de la Festa Major, fins a dos Correfocs (el dels Ducs del Foc i el dels Mussolets). Altres activitats que en destaquen és la Cercavila de Gegants, Capgrossos i grallers, sovint amb trobades; el sopar popular als Jardins John Lennon; l’entrega de les Medalles del Montgrí; ball de sardanes a la Plaça de la Vila; els concerts d’orquestra i els concerts de les Barraques i de la fira d’atraccions a la zona del Riu Ter i el Cercabirres protagonitzat pels Grallers. Uns dies que no pararàs si vols viure tot el que t’ofereix el municipi.

  • Fira de Sant Andreu (Novembre)

La Fira de Sant Andreu és una de les més antigues de tot Catalunya. Està estructurada com una veritable fira multisectorial, amb nombrosos actes complementaris a la mostra comercial, agrícola i ramadera, per reforçar-ne el seu caire lúdic i cultural. Un cap de setmana que Torroella et convida a passejar pels seus carrers tot i estar en plena tardor i amb la tramuntana que acompanya sovint la zona durant aquesta estació de l’any. Una oportunitat per veure en primera persona quines són les arrels del poble i et permet fer un recorregut per la història del poble.